26 Nisan 2012 Perşembe

SQL Server'da Server Collation değiştirme

Dün akşam yine böyle bir iş denk geldi. SQL Server 2008 R2 versiyon, hem de Clustered şekilde kurulmuş bir SQL Server Instance'sının Server Collation'ını değiştirmem istendi.

Bu işlemi gerçekleştirmek için öncelikle SQL Server Setup dosyalarına ihtiyacınız olduğunu unutmayın. Bu dosyaların, SQL Server Instance'ının kurulu olduğu sunucudaki bir diskte olduğundan emin olun. Yani Network'te olmasın, doğrudan sunucu üstünde olsun.

Bu işlemi gerçekleştirmeden önce, sistem veritabanlarındaki her şeyin yedeğini aldım. Login'lerin, Job'ların... Eğer olsaydı, bu veritabanlarındaki oluşturulmuş tablo, SP ve diğer nesnelerin de yedeklerini almam gerekirdi. Tüm bunlardan sonra tabii ki sistem veritabanlarının kendilerinin yedeklerini de almakta fayda var. Ardından, Attach ve Detach Script'leri oluşturulmalı ki, Server Collation değiştirme işleminden önce veritabanları Detach edilmeli ve işlem tamamlandıktan sonra tekrar Attach edilmeli.

Bu işlemleri gerçekleştirmek için aşağıdaki adımları izledim:
- Öncelikle Login'lerin Script'lerini çıkardım. Bunun için sp_helprevlogin kullanılabilir (http://support.microsoft.com/kb/246133 , http://support.microsoft.com/kb/918992)
- Job'ların Script'leri alınır. Bunu pratik bir şekilde yapmak için Object Explorer Details penceresini de kullanabilirsiniz.
- Veritabanlarının Attach Script'lerini oluşturmak için ben veritabanlarının CREATE Script'lerini çıkarıyorum ve CREATE DATABASE ... FOR ATTACH komutunu kullanarak CREATE Script'lerinin sonuna FOR ATTACH komutlarını ekliyorum. Böylece hem aynı dosya yollarını ve hem de özelliklerini korumuş oluyorum. Çünkü böyle durumlarda TRUSTWORTHY veya SSB gibi özelliklerin Attach'ten sonra tekrar etkinleştirilmesi unutulabiliyor.
- Veritabanlarının Detach Script'lerini de çıkardık mı, işlemler genel olarak tamamdır. Eğer ortamınızda Linked Server vb. sunucu düzeyinde nesneler varsa, bunları da hesaba katmanız gerekmektedir. Benim senaryomda bunlar yoktu, ama sizin hesaba katmanız gerekebilir.

Daha sonra, eğer SQL Server Instance'ınız benimki gibi Failover Clustered ise, o zaman Failover Manager'dan SQL Server Resource'unu OFFLINE duruma getirmelisiniz. Ardından da, aşağıdaki gibi bir komutu çalıştırarak sistem veritabanlarını yeniden derlemeyi sağlayabilirsiniz, tabii ki istediğiniz Server Collation ile. Aşağıdaki örnekte de görebileceğiniz üzere SQL Server Instance'ım bir Default Instance. Bu işlemde SQLSYSADMINACCOUNTS parametresi ile "sysadmin" rolünün üyesi olarak birden fazla kişi tanımlayabilirsiniz (çift tırnak içinde ve eğer birden fazla kullanıcı olacaksa aralarında aşağıdaki örnekte olduğu gibi boşluk bırakarak). SAPWD parametresi ile de "sa" şifrenizi değiştirebilir veya yeniden belirleyebilirsiniz. SQLCOLLATION parametresi ile de değiştirmek istediğiniz yeni Server Collation değerini (çift tırnağa gerek kalmadan) girebilirsiniz. Aşağıdaki örnekte de görüleceği üzre, Setup dosyaları "C:\SQLSetup\x64" klasörünün içindeydi. Bu komut, Setup.exe'nin olduğu klasörde Command Prompt'ta çalıştırılmalıdır.

C:\SQLSetup\x64>Setup /QUIET /ACTION=REBUILDDATABASE /INSTANCENAME=MSSQLSERVER /SQLSYSADMINACCOUNTS= "DOMAIN\HESAP1" "DOMAIN\HESAP2" /SAPWD="GucluSAsifrem" /SQLCOLLA TION=SQL_Latin1_General_CP1254_CS_AS

3 Nisan 2012 Salı

Deneyimli SQL Server DBA?

Selam millet,

Bizimle aynı takımda çalışacak SQL Server DBA arıyoruz. Aradığımız profil ise en azından 5 bin kullanıcısı olan bir ortamda Production DBA olarak çalışmış ve 2 sene tecrübesi olan birisi. Bu kriterlere uyan arkadaşlar doğrudan benimle irtibat kursun lütfen.

enaksanamun AT gmail DOT com

Ekrem