20 Eylül 2013 Cuma

Idera SQL Compliance Manager - Deneyim 4

Selamlar!

Bu uygulama ve Idera firması beni ziyadesiyle yordu, siz de yorulmayın diye SQL Compliance Manager ile ilgili yaşadığım tecrübeleri aktarmaya devam ediyorum.

Bir önceki yazımda sizlere SQL Compliance Manager uygulamasının Integrity Check özelliğinden kısaca bahsetmiştim. Bu uygulamayı alırken, bu özelliği özellikle dikkate aldım. Çünkü önceden bankalar için ve/veya bankalarla ve teftişleriyle çalışmıştım. Bir gün birilerinin "iyi, güzel, siz kritik işlemleri kayıt altına alıyorsunuz; fakat bu kayıt altına alınan verileri birilerinin değiştirmediğini nasıl garanti ediyorsunuz?" sorusunu soracağından adım gibi emindim. Zira, gün geldi ve bu soru soruldu. Tabii ki hemen Integrity Check işlevinden faydalanmak istedim ve çalıştırdım. Ne oldu dersiniz? Günler geçti ve işlem sonunda zaman aşımına uğradı. Tekrar ve tekrar sorun devam etti.

Tabii ki Case açtım hemen, Haziran ayında. İlkten bir şey üretemedi Support ekibi. Zaman aşımı ve Blocking kaynaklı olası bir sorunu düşünerek SQL Server tarafında bazı ayarlamalar yaptım. Bu olası sorunları da eledikten sonra Idera Support ne istediyse yardımcı oldum kendilerine. 3 ay süren ve daha geçen gün sonuçlanan bu Case nedeniyle öncelikle Idera'yı bol bol kutladım. Kendilerine "sevgi dolu" postalar gönderdim. Sonunda bana ne dediler dersiniz? Integrity Check özelliğinin kullanımı için 20GB'lık bir veritabanı öneriyoruz dediler. Yani bunun üstündeki bir veritabanında Integrity Check işlevinin çalışırlığına garanti veremiyorlar. Biz ise sadece 2 tabloyu SELECT ve DML işlemleri için Audit ediyoruz; diğer takip edilen şeyler ise DLL ve güvenlik ile ilgili; ki firmamız bir banka falan da değil. Sırf bu şekilde aylık 370GB'lık veri birikiyor! 20GB nerede, 370GB nerede. Hem de bu 370GB, sadece BİR ayda biriken veri. Diğerleri zaten arşivleniyor. Yani bırakın arşivlenen veriyi, 1 aylık veri için bile Integrity Check işlevi kullanılamıyor. Gelin de durumu çalıştığınız kurumların teftişlerine açıklayın?

Bu tür uygulamalar için Integrity Check işlevi olmazsa olmazdır. Eğer bu özellik olmazsa, biriktirdiğiniz verinin hiçbir anlamı yoktur. Ben de bu uygulamayı bu özellik nedeniyle tavsiye etmiştim bizim yönetime. Ve tahmin edin! Ne Idera'nın Web sitesinde ne de hiçbir dokümantasyonda "20GB" gibi "tavsiye edilen" bir kısıtlamadan bahsedilmiyor! 3 ay süren bir Case'den sonra ancak bu sonuca ulaşabiliyorsunuz!

Tabii ki bu noktada biz artık farklı bir arayışa geçeceğiz. Belki sonraki bir yazımda da bundan bahsederim.

Ekrem Önsoy - DBA