24 Nisan 2016 Pazar

Microsoft Kurumsal Çözümler Zirvesi Etkinliği hakkında (2016)

Selam arkadaşlar,

Geçen hafta Swissotel'de katıldığım Microsoft Kurumsal Çözümler Zirvesi etkinliğindekilere dair bir özet geçmek istedim sizlere. Aslında içerik zengin olmadığı için çok anlatacak bir şey yok, ama yine de ne oldu, ne bitti paylaşalım. Bu arada önümüzdeki Salı günü de Oracle Cloud Forum etkinliği var, ondan da ayrıca bahsederim. 

Microsoft Kurulsam Çözümler Zirvesi etkinliğinde Microsoft'un CRM, ERP çözümlerinin yeni versiyonlarının yanında SQL Server 2016'nın da lansmanı yapıldı. Belli ki bu seneki bütçe çok düşüktü. Çünkü örneğin SQL Server 2014'ün lansmanı yapıldığında düzenlenen etkinlikte sadece SQL Server 2014'den bahsedilmişti, yani ona özel bir lansman yapılmıştı. Fakat bu seferki etkinlikte SQL Server 2016'nın lansmanı neredeyse 15-20 dakikalık bir oturuma sıkıştırıldı. İşin daha komik tarafı, SQL Server 2016'nın lansmanının Cory Hrncirik adında ve Microsoft'un finans departmanından olan biri tarafından yapılıyor olmasıydı. Tabii ki teknik olarak yeni özelliklerden falan hiç bahsedilmeden, tamamen pazarlama konularından bahsedildi. SQL Server'ın Oracle'a Gartner grafiklerinde nasıl fark attığı, karşılaştırıldıklarında fiyat açısından 11 kat daha ucuz olduğu ve Microsoft'un ürününde her şey entegre çalışırken, Oracle'ın çözümünde her şeyin add-on şeklinde derme çatma olduğu gibi.

Microsoft bu etkinlikte daha ziyade CRM ürünlerine, bu ürünlerin bulut ortamındaki versiyonlarına ve PowerBI gibi ürünlere odaklanmıştı. Zaten sponsor olan ve standları olan firmaların çoğu da CRM projeleri yapan firmalardı.

Öğlen bildiğiniz tarzda yemek verilmedi, "lunchbox"lar içerisinde sandviçler dağıtıldı. Yani THY ile değil de KLM ile uçuyorsunuz gibi oldu. Öğlene kadar süren ana salondaki sunumlardan sonra "lunchbox" almaya gittiğimde kalmadığını gördüm. Çünkü ana salonda sunumları izleyenlerden çok, dışarıda sunumu izlemeyip "networking" yapan kişi vardı. Belli ki biz ana salondan çıkıp "lunchbox" almaya gidene kadar onlar hepsini silip süpürmüştü. Ben de öğlene kadar tek bir salonda süren oturumlardan sonra, diğer salonlarda paralel devam eden sunumlardan sadece birine katılabildim. Açlıktan başımın ağrıdığını hissetmeye başlar başlamaz "aç aç devam edemem" deyip etkinlikten ayrılmak zorunda kaldım.

Etkinliğe hesapsız bir şekilde çok fazla, alakalı alakasız herkes gelmişti. Bu nedenle yiyecek, içecek yetmedi, her yer çok kalabalıktı, sunumlar bir lansman için ne kadar yeterliydi tartışılır.

Umuyorum Oracle'ın etkinliğinde aç kalmayız.

Not: Sunumlarda Machine Learning (ML) ile sosyal medyanın nasıl takip edilebileceğinden, sosyal medyanın takip edilmemesi yüzünden United'ın kargo bölümünün Kanada'lı bir müzisyenin gitarını taşırken kırdığını ve müzisyenin bunu sosyal medya hesabından duyurduğunu, United'ın bundan çok geç haberinin olduğunu ve sonrasında United'ın çok müşteri kaybedip milyonlarca dolar zarar ettiğinin örneği verildi. Microsoft başkalarından örnek veriyor, fakat belli ki ML'i henüz kendi sosyal hesapları için kullanmaya başlamamış.

Sevgiler,
Ekrem Önsoy