Uzun bir aradan sonra, henüz bugün tanımını aldığımız More VRP yazılımından bahsetmek istiyorum sizlere. Bu uygulamadan size, bize sunumu yapan Michael Rozhkovsky gibi ayrıntılı bir şekilde bahsetmeyeceğim tabii ki. Fakat Veritabanı Yöneticiliği yapan ve kritik noktalarda görevli kişilerin bu konuda bilgisi olmasını istediğim için bu uygulamadan kısa da olsa bahsetmek istedim.
More VRP, temel olarak bir Kriz Yönetim uygulaması ve yine temel olarak yaptığı şey ise İşlem Yönetimi (Transaction Management). Bu uygulamanın henüz piyasada bir eşi benzeri olmadığını da vurgulamak isterim, en azından firmanın bize verdiği bilgi bu yönde. Uygulamanın Türkiye'deki distribütörü ise Aktek Bilgi İletişim Tek. San. Tic. A.Ş.
Uygulamanın izleme modülüyle, sistemde çalışan tüm işlemleri görebiliyorsunuz. CPU, IO masraflarını ve bu işlemlere ait birçok ayrıntıyı anlık bilgilerle izleyebiliyorsunuz. Ayrıca bu arayüzü birçok grafiklerle de süslemişler.
Bu bahsettiğim şeyler elbette bu uygulamayı eşsiz yapan bir özellik değil, bu uygulamayı eşsiz yapan ve patenti sadece bu firmada bulunan ve tabii ki bizi de büyüleyen özelliği ise, seçtiğiniz sorguların CPU ve IO masraflarını anlık olarak daraltabilmeniz.
Bir örnek vermek gerekirse: örneğin ortamınızda iki tane sorgu çalışıyor, biri CPU kaynağının %30'unu, diğeri de %50'sini harcıyor diyelim. Bu sorgulardan herhangi birini seçerek, o anda harcıyor olduğu kaynakların değerini %30'dan %10'a anlık olarak çekebiliyorsunuz. Bu işlem saniyeler içerisinde gerçekleşiyor. Dediğim gibi, bu teknolojinin patenti sadece merkezi İsrail'de olan bu firmaya ait.
Uygulamanın Console denilen bölümü ayrı bir sunucuya kuruluyor. Bu sunucu öyle ahım şahım bir şey olmak zorunda değil. 4GB RAM'i olan PC gibi bir makine olabilir. Console ise takip edilecek sunucularla bir Agent vasıtasıyla haberleşiyor. Agent ise bir CPU'nun sadece %0.5'i kadar kaynak tüketiyor en fazla. Çünkü tüm işi yapan Console. Bu yüzden üretim sunucularınıza ek yük getirecek bir durum da söz konusu değil.
Ayrıca sistem Cluster\RAC yapılarını da destekliyor. Failover anlarında geçişler otomatik ve yöneticilere hissettirilmeden yapılıyor. RDBMS tarafındaki kesintilerin sonuna kadar hissedilmesi ise tabii ki ayrı bir konu.
Yine bize verilen bilgilere göre bu uygulamayı İsrail'de çok büyük Telekom ve Banka firmaları da dahil 400 firma kullanıyor, dünya çapında ise 600 firma. Önceden Oracle Golden Gate ile ilgili böyle bir facia yaşadığımız için haliyle hemen Türkiye'de bu ürünü SQL Server üretim ortamlarında kullanan olup olmadığını sordum, Aktek'ten arkadaşlar bana olumsuz yanıt verdiler. Onlar da 1 senedir bu uygulamayı Türkiye'de temsil ediyorlarmış ve bu süreçte birçok firmada POC (Proff of Concept) çalışması yapmışlar, fakat henüz üretim ortamında ürünü kullanan yok.
Açıkçası ürün benim oldukça ilgimi çekti. Kriz durumlarında sorun yaratan sorguları, SP'leri vb. dizginleyebilmek ve sorunu çözünceye kadar bu işlemleri belli sınırlar içinde tutabilmek oldukça mantıklı ve makul. Sorun çözülünce sınırlamaları kaldırmak da çok kolay.
Tabii ki ürünün başka birçok özellikleri de var, örneğin ne kadar isterseniz o kadar geçmişe dönük sorguları ve masraflarını saklayabilmek, yanyana sürüm yükseltme (Side by Side Upgrade) sonrasında iki sunucuyu karşılaştırıp kazanım ve kayıpları gösterebilmek, bir gün öncesi ve sonrası veya başka tarih aralıklarında gerçekleşen sistem değişikliklerini veritabanı bazında listeleyebilmek, değişen Execution Plan'ları çok rahat bir şekilde belirleyebilmek gibi...
Son olarak şunu söylemeliyim ki ürün sadece SQL Server ile çalışmıyor. Oracle, DB2 gibi RDBMS'leri de destekliyor. Ayrıca OS olarak da Platform Bağımsız bir ürün.
SQL Server'a özel olarak ise, SQL Server'ın sadece 2005 ve 2008 özelliklerini destekliyor şu anda. SQL Server 2008 R2 desteği henüz yok. SQL Server 2000 için ise Microsoft ile iş birliği yapmak istemişler, fakat Microsoft SQL Server 2000'i biz bile desteklemiyoruz artık demiş, gerisini siz düşünün.
Umarım ürün hakkında az çok fikir edinebilmenize yardımcı olur bu bilgiler.
Ekrem Önsoy