SQL Server 2014'ü incelerken farkettiğim, fakat aslında ilk defa SQL Server 2012 ile geldiğini öğrendiğim bir özellik, Target Recovery Time'a değinmek istiyorum.
SQL Server 2012'deki yeniliklerden bahsedilirken veya herhangi başka bir makalede hiç rastlamamıştım bu özelliğe. Bu özellik CHECKPOINT ile ilgili. Bu vesileyle SQL Server'daki Checkpoint'lere de değinmiş olayım.
Veritabanı moturunda veri sayfalarında yaptığı işlemleri RAM'de yapar (Data Cache'te) ve yaptığı her değişiklikten sonra hemen diske yazmaz bu değişiklikleri. Zaman zaman, aşağıda çeşitlerini açıkladığım gibi değişik Checkpoint tiplerini kullanarak yapar değişiklikleri diske yazma işlemini. Checkpoint işlemi, hafızadaki o anda bulunan (kirli sayfalar da denilen) veri sayfalarını ve Transaction Log bilgisini hafızadan diske yazma işlemidir.
SQL Server'da 4 çeşit Checkpoint var, bunlar:
- Automatic: Otomatik Checkpoint'ler "EXEC sp_configure 'recovery interval', 'seconds'" ayarına bağlı olarak tetiklenir. Ayrıca veritabanı motoru yazma işlemlerindeki gecikme 20 milisaniyeyi geçtiğinde de bunu tetikler.
- Indirect: Bu, veritabanı bazında bir ayardır ve "ALTER DATABASE … SET TARGET_RECOVERY_TIME = target_recovery_time { SECONDS | MINUTES }" komutuyla belirlenir. Bu ayar, Instance düzeyinde belirlenen Automatic ayarı ezer. Varsayılan değeri 0'dır ve bu durumda diğer tipler işler.
- Manuel: Transaction SQL komutu olan CHECKPOINT komutu çalıştırılarak tetiklenebilir.
- Internal: Yedek alma veya veritabanı Snapshot'ı oluşturma gibi işlemlerde otomatik olarak veritabanı moturu tarafından tetiklenir. Bu tip için sizin müdahale etme şansınız yok.
Target Recovery Time özelliğini SQL Server Management Studio (SSMS) arayüzünden de değiştirebilirsiniz. Bunun için ilgili veritabanının özelliklerine gidip, Options sayfasındaki Recovery bölümünden aşağıdaki ekran görüntüsünde işaretlediğim ayarı değiştirmelisiniz. Örneğin bu ayarı 30 yaparsanız, her 30 saniyede bir veritabanınız için Checkpoint komutu çalıştırılacaktır ve Dirty Page'ler diske yazılacaktır.
Bu komutu gerçekten ne yaptığınızı biliyorsanız kullanmanızı tavsiye ederim. Checkpoint işleminin her işlem gerçekleştiğinde tek tek değil de toplu toplu yapılmasının bir nedeni var, performans! Bu nedenle gerçekten ihtiyacınız olduğundan emin değilseniz Checkpoint işlemini bırakın SQL Server varsayılan ayarlarıyla halletsin.
SSMS: Target Recovery Time |
Ekrem Önsoy
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder