18 Kasım 2016 Cuma

Daha neler göreceğiz! Microsoft bir bomba daha patlattı!

Merhabalar!

SQL Server 2016 Service Pack 1 duyurusu ile Microsoft çok büyük bir bomba daha patlattı millet!

Sahada pratik olarak kullanabileceğiniz ve çok verimli olan birçok Enterprise Edition özelliği artık diğer Edition'larda da kullanılabilecek! Artık diğer Edition'larda da kullanılabilecek özelliklere ait başlıklar, yukarıdaki duyuru adresinden aldığım aşağıdaki tabloda.


Row-Level Security ve Dynamic Data Masking özelliklerinin zaten Standard Edition'da kullanılabileceğini RTM duyurularından biliyorduk. Fakat yukarıdaki listeden de görebileceğiniz gibi, piyasada birçok firmanın çok işine yarayabilecek özelliklerin özellikle
- Table Partitioning: Neredeyse kesintisiz arşivleme,
- Data Compression: Tabloları, indeksleri sıkıştırabilmek,
- Fine grained auditing: Tablo bazında, SELECT, INSERT, UPDATE, DELETE gibi işlemlerin de artık loglanabilmesi,
- Columnstore: Bu indekslerle raporlama ihtiyaçlarının çok daha verimli karşılanabilmesi,
- Database snapshot: Kritik işlemlerden önce (mesela yeni bir kod yayınını düşünün) veritabanının Snapshot'ının alınması

Not: Dynamic Data Masking ve Row-level security'den de gayet faydalanılabilir, yukarıda özellikle eskiden Enterprise Edition özelliği olanlara değindim.

Not2: In-Memory OLTP'nin ne kadar ilgi göreceğini kestiremiyorum, çünkü henüz Microsoft SQL Server Standard Edition'ın RAM sınırlamasında bir değişiklik yapmadı. In-Memory OLTP de doğrudan RAM kaynakları ile ilgili olduğu için kullanılabilse de çok sınırlı tablolar ve SP'ler için kullanılabilir olur. Bu özelliğin kullanımı düşünülüyorsa kaynak ayarlaması muhakkak iyi hesaplanmalı.

Sahada pratik olarak en çok bunların kullanılabileceğini, Standard Edition kullanan firmaların en çok bu özelliklerden faydalanabileceğini düşünüyorum.

Hemen belirteyim, bu özellikler sadece SQL Server 2016 + Service Pack 1 ile mümkün olacak, geriye dönük, yani SQL Server 2012, 2014 gibi önceki versiyonlarda Standard Edition'da bu özellikle kullanılamayacak.

Yukarıdaki özellikleri iyi planlayarak, kurgulayarak devreye alabilirseniz birçok alanda kaynaklardan tasarruf sağlayıp, firmanıza karlılık sağlayabilirsiniz.

Eğer projelerinizde yardıma ihtiyacınız varsa beni aramaktan çekinmeyin!

Sevgiler,
Ekrem Önsoy

Hiç yorum yok: