12 Mart 2018 Pazartesi

Bir kesintiyi en az zararla atlatmaya örnek

Birkaç hafta önce bir müşterim gece 23:00 sularında aradı ve çok kritik bir Microsoft SQL Server ortamındaki yine çok kritik bir tabloda aşağıdaki gibi bir hata aldıklarını söyledi:

Arithmetic overflow error converting IDENTITY to data type int.

Açıklama: Eğer bu hatayı alıyorsanız, veri tipi Integer olan ve Identity özelliği olan bir tabloya yeni bir kayıt ekleyemiyorsunuz demektir. Integer veri tipinin tutabileceği veri aralığı -2.147.483.648'den 2.147.483.647'ye kadardır.

Not: Benzer bir hatayı Smallint veya Bigint veri tipiyle tanımlanmış alanlar için de alabilirsiniz, tabii ki bu durumda hata mesajının sonundaki veri tipi değişkenlik gösterecektir.

İlgili tablo kesintiyi tolere edemeyecek bir tabloydu, her ne kadar yeni kayıt alamasa da, varolan kayıtlarla da sistem çalışabiliyordu. Yani esas kesinti yeni kayıt girilememesinden değil, varolan kayıtlara ulaşılamamasından kaynaklanıyordu ve bu hata varolan kayıtlara ulaşılamamasına neden olmuyordu. Fakat bu tabloya yeni kayıt ekleme ihtiyacı da kaçınılmazdı, yani sorun muhakkak çözülmeliydi.

Müşterimin ilk aklına gelen şey veri tipini BIGINT'e çevirmekti, fakat şartları düşündüğümüzde bu kötü bir seçenekti çünkü hem Identity alanı Primary Key ve Clustered indeks idi, hem de bu değişiklik uygulama kodlarını da etkilediği için kodlarda da değişiklik yapılması gerekiyordu. Bu hem kesinti gerektirecek bir işlemdi, hem de çok temel bir tablo olduğu için uygulamanın birçok yerinde kullanılıyordu ve kodların değiştirilmesi uzun sürecekti.

Identity alanının en küçük değerine baktığımda 700 milyonlarda olduğunu gördüm. Yazılımcı ve yönetici arkadaşlarla yaptığımız fikir alışverişinde bu alanda tutulan değerlerin hiçbir anlamı olmadığını, son kullanıcıya gösterilmediğini ve hiçbir yerde kullanılmadığını öğrendim. Yani aslında temel olarak gereksiz bir alandı ve ironik olarak gereksiz bir alan yüzünden kısmen kesinti oluşmuştu. Sonra biraz düşününce bu alandaki değeri neden -2.147.483.648 yapmayalım ki dedim önce kendi kendime, sonra da ilgili yöneticilere. Sonuç itibariyle madem bu değerlerin bir anlamı yoktu, o zaman bu değişiklikle tabloya en az 2,8 milyar daha yeni kayıt konabilir olacaktı; hem de tek bir metadata işlemiyle, zerre kesinti, risk ve uygulama tarafında kod değişikliği olmadan ve zahmetsizce.

Sonuç itibariyle bu çözümü uyguladık ve sorunumuz çözülmüş oldu. Düşündüğümüz gibi hiçbir kesinti veya hata oluşmadı, kimsenin uygulama kodlarını değiştirmesine gerek kalmadı.

Tabii ki her sorun kendine has şartları barındırıyor ve her sorun aynı yöntemle çözülemez. Bu ve benzer sorunlarla karşılaştığınızda soruna aklınıza gelen ilk şeyle hemen müdahale etmek yerine, sorunu birçok açıdan ve olabildiğince resmin büyüğünü görerek değerlendirmeye çalışmanızda ve en verimli çözümü bulmaya çalışıp uygulamanızda fayda var. Özellikle kritik, 7/24 operasyonun olduğu ve kesintiyi kaldıramayacak ortamlar için bu olmazsa olmaz bir gereklilik.

Ekrem Önsoy
Microsoft SQL Server Danışmanı
Tel: +90 530 976 93 59
www.ekremonsoy.com

Hiç yorum yok: