3 Ekim 2008 Cuma

"The server principal 'LoginAdı' is not able to access the database 'VeritabanıAdı' under the current security context. (.Net SqlClient Data Provider)

HATA MESAJI:
"The server principal 'LoginAdı' is not able to access the database 'VeritabanıAdı' under the current security context. (.Net SqlClient Data Provider)"

AÇIKLAMA:
SQL Server Management Studio 2008 (RTM) kullanarak bir SQL Server 2005 Instance' ına bağlandığınızda ve "Object Explorer" penceresindeki "Databases" düğümü genişlettiğinizde bu hata ile karşılaşabilirsiniz.

ÇÖZÜM:
Bu, maalesef SSMS 2008 (RTM) ' in çok önemli başka bir hatası.

Bu hata ile her zaman karşılaşmazsınız. Şayet bağlandığınız SQL Server 2005 Instance' ındaki herhangi bir veritabanının "Auto Close" özelliğinin değeri "True" ise o zaman "Object Explorer" penceresindeki "Databases" düğümünü genişlettiğinizde bu hata ile karşılaşırsınız.

Üzgünüm, ama bu konuda herhangi bir çözüm şu anda yok. Bu ürün de piyasaya daha yeni sürüldüğü için, henüz yama veya güncellemesi yok. Bu konuda bir çözüm bulunduğunda, yine sitemde duyuracağım.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Çok işime yaradı tşk

Adsız dedi ki...

Yardımlarınız için teşekkürler. Bağlanmak istediğim DB : x oysa bağlanamıyorum şeklinde hata verdiği DB : y. Ne alaka ya diyorum. Bende Y dbsinin users kısmına filan bakıyorum. X in kullanıcı orada da mı tanımlı filan diye. Dediğiniz gibi hata da belirtilen database in options kısmında Auto Close u False yapınca sorunum düzeldi. Bu autoclose ne işe yarıyor bilgi verebilir misiniz? Değerli paylaşımınız için teşekkürler.

Ekrem Önsoy dedi ki...

"AUTO CLOSE" özelliği, bir veritabanı kullanılmadığı zaman veritabanının otomatik olarak kapatılması ve veritabanının kullandığı kaynakların serbest bırakılması anlamına geliyor. Bu seçenek SQL Server Express Edition Instance'larında oluşturulan veritabanlarında varsayılan olarak ON'dur, yani etkindir. Nedeni de tahmin ediyorum, Express Edition Instance'ının kurulacağı makinenin de güçsüz bir makine olacağının düşünülmesi ve bu nedenle kaynakların daha verimli kullanılması için aktif olarak kullanılmayan veritabanlarının kapatılması ve kaynak yaratılmasıdır.