5 Eylül 2009 Cumartesi

SSMS - Query Editor: Dosya Uzantısı

Merhaba arkadaşlar,


SQL Server Management Studio (SSMS)' teki Query Editor' de bir Script dosyasını çalıştırmak istiyorsanız, varsayılan olarak bu Script dosyasının uzantısının *.SQL olması gerekiyor.

Geçenlerde şöyle bir soru gördüm: "Ben, *.TXT dosyası gibi başka dosyaları da Query Editor' de aynen *.SQL dosyaları gibi çalıştırabilmek istiyorum. Query Editor tasarlanırken, sadece *.SQL uzantılı dosyaları çalıştırması için 'hard-coded" bir yöntemle mi yazılmış?" Biraz açıklama gerekebilir diye şöyle ifade edeyim, örneğin *.TXT uzantılı bir dosyayı Query Editor' de açarsanız, Execute düğmesinin görünmediğini ve F5 ile de bu dosyadaki kodları çalıştıramadığınızı görürsünüz.

Sorunun cevabı kısmen "Evet". Yani, *.SQL uzantılı dosyalar Query Editor' de varsayılan olarak ve "hard-coded" olarak çalışabilir şekilde tanımlanmıştır. Fakat istenilen dosya uzantılarının da çalıştırılabilir dosyalar listesine eklenmesi mümkün kılınmıştır.

Örneğin, eğer *.TXT uzantılı Script dosyalarını da aynen *.SQL dosyaları gibi çalıştırmak isterseniz aşağıdaki adımları izleyin:

- SSMS' i açın,
- Ana menüden Tools --> Options,
- Options penceresinde, sol tarafta bulunan listeden Text Editor --> File Extention,
- File Extention bölümünde, "Extention" kutusuna "txt" yazıp, "Editor" açılır kutusundan da "SQL Query Editor" ü seçip "Apply" düğmesine tıklayın ve "OK" düğmesine basarak "Options" penceresini kapatın.

Artık *.TXT uzantılı dosyalarınız da aynen *.SQL dosyaları gibi çalıştırılabilir bir şekilde açılacaktır.

Not:
Bu ayarlar SSMS' in SQL Server 2005 ve 2008 versiyonları için de aynıdır.


Ekrem Önsoy

Hiç yorum yok: