29 Aralık 2011 Perşembe

SQL Server Kurulumlarında Gözden Kaçanlar - 7

SQL Server kurulumlarından sonra yapılması gereken şeylerden biri de TEMPDB veritabanının DATA dosyalarının sayısının CPU (CORE) sayısına göre çoğaltılmasıdır.

Örneğin 8 çekirdekli bir işlemciye sahip olan bir sunucunuz var, o zaman TEMPDB için toplam 8 tane DATA dosyası oluşturmanız uygun olacaktır. Transaction Log dosyasının sayısını ise seri şekilde işlendiğinden dolayı istisnai durumlar haricinde gerekmediği zaman çoğaltmaya gerek yoktur.

Ayrıca yapılan testlere göre işlemci sayısı 16'yı geçse bile, 16'dan fazla TEMPDB dosyası oluşturmamak gerekiyor. Yani üst sınırınız şimdilik 16.

DATA dosyalarını oluştururken tüm dosyaların boyutlarının aynı olduğundan emin olun. Örneğin sistem veritabanları için 50GB'lık bir disk ayırdıysanız ve sunucunuzda 16 CPU varsa, o zaman 16 tane dosya oluşturun ve hepsinin boyutunu da 512MB veya 1GB olarak ayarlayın. Bunu ihtiyacınıza göre değiştirebilirsiniz, fakat bir dosyanın boyutu ne olacaksa, diğerleri de aynı olmalıdır. Transaction Log dosyasının boyutu ise farklı olabilir, bunu da yine ihtiyacınıza göre ayarlarsınız. Maksat, işlemlerin dosyalara eşit şekilde yayılmasını sağlamak ve paralellikten faydalanmak ve dosyaların sürekli bir şekilde büyümesini engelleyip performans kaybının oluşmasını önlemek.

Dosyaları oluştururken dikkate almanız gereken şey ise büyüklükleri ve artış oranları. Dosyaları oluştururken varsayılan olarak 3MB değil büyüyecek şekilde bırakmayın. Bu ayarı makul bir şekilde ayarlamanız gerekiyor. Çünkü dosya büyürken yaşanan performans sıkıntılarını yaşamak istemezsiniz. Büyüme değerlerini de kontrollü bir büyüme için MB cinsinden, makul değerlerle belirlemek gerekir. Örneğin bazı durumlarda büyüme değerinin %25 olarak yapıldığını görüyoruz. Bunu şöyle düşünün, 100MB'ın %25'i 25MB; fakat 1GB'ın %25 256MB. Kestiremeyeceğiniz şekilde yaşanan büyümeler veritabanının Suspect duruma düşmesine yol açabilecek sonuçlara kadar gidebilir. Başka örneklerde de bu büyümenin 1MB gibi çok düşük bir miktarda olduğunu görebiliyoruz. Bu gibi durumlarda ise SQL Error Log'da sürekli IO ile ilgili uyarılara rastlanabilir. Ayrıca Transaction Log dosyasının büyümesi sırasında donmalar yaşanabilir, çünkü veritabanı yeni kayıtları kabul edemeyebilir.

Konuyla ilgili diğer ipuçları:
SQL Server Kurulumlarında Gözden Kaçanlar - 1
SQL Server Kurulumlarında Gözden Kaçanlar - 2
SQL Server Kurulumlarında Gözden Kaçanlar - 3
SQL Server Kurulumlarında Gözden Kaçanlar - 4
SQL Server Kurulumlarında Gözden Kaçanlar - 5
SQL Server Kurulumlarında Gözden Kaçanlar - 6
SQL Server Kurulumlarında Gözden Kaçanlar - 8

Hiç yorum yok: