28 Ocak 2016 Perşembe

Database Mirroring'ten Log Shipping'e geçiş senaryosu

Selamlar,

Çalıştığımız bir şirkette ilginç bir gereklilik hasıl oldu, sizlere de bahsedeyim.

Ortam büyük ve dinamik. En kritik veritabanları 6TB'a yakın bir boyutta. İş ve haliyle veritabanı beklenmedik şekilde büyümüş. Müşteri sayısı, gelen iş ve iş yoğunluğu çok kısa zamanda, çok fazla artmış. Böyle olunca bazı noktalarda hazırlıksız yakalanılmış. Yeni Storage alımında geç kalınmış.

Gelinen noktada elde bir üretim SQL Server sunucusu, bir de ikincil bir SQL Server sunucusu var; üretim sunucusundan ikincil sunucuya Database Mirroring yapılıyor. Yani birincil sunucuda (üretim sunucusu) gerçekleşen tüm işlemler gerçek zamanlıya yakın olarak ikincil sunucuya aktarılıyor. Fakat varolan kullanılabilecek Storage alanı o kadar az ki, örneğin birincil sunucuda bir tablo silinse ve geri getirilmek istense bu yapılamaz; çünkü elde yedek olduğu halde bunu Restore edebilecek müsait disk alanı yok.

Böyle bir senaryo için, en azından kişilerin, misal yazılımcıların (her yazımda size sataşmazsam olmuyor) yapabileceği olası bir hatalı silme veya güncelleme senaryosunda ilgili kayıtların eski versiyonlarına ulaşabilmeleri için bu arkadaşlara gecikmeli olarak işletilen bir Log Shipping uygulamasını tavsiye ettim. Database Mirroring'in ve Log Shipping'in nasıl çalıştığını ayrıntısıyla anlattım. Yeni Storage siparişi verildi; fakat en azından Storage gelip kullanılabilir oluncaya kadar ve hatta sonrasında da böyle sıkıntılar yaşanırsa hızlı aksiyon alınabilmesi ve zarar gören verinin ılık yedeklerden geri getirilebilmesi için Log Shipping işlerini görecektir.

Geçenlerde bu geçişi yaptık, hem de o en büyük veritabanını tekrar Restore etmeye gerek kalmadan. Çünkü anlayacağınız üzere zaten bu veritabanı Database Mirroring sayesinde ikincil sunucuda Restoring durumdaydı. Varolan Transaction Log yedekleme işlemlerini sonlandırıp yeni Log Shipping yapılandırmasını uyguladıktan sonra beklendiği gibi tıkır tıkır çalıştı. Tabii ki öncesinde gerekti tüm testleri yaptım. Her ne kadar yeni Storage'tan gelecek diskler devreye girene kadar Restore yapamayacak olsalar da, gecikmeli çalışan Log Shipping'ler sayesinde şimdi kendilerini daha güvende hissediyorlar.

Umarım tüm IT direktörleri ve / veya sistemci arkadaşlarım gerekli kapasite planlama işlerini aksatmadan yapar ve tabii ki yönetimden bütçe kopartabilir ve bu öyle sıkıntılar yaşamaz, gerçekten zor bir durum.

Sevgiler,
Ekrem Önsoy

Hiç yorum yok: