6 Eylül 2017 Çarşamba

Veritabanı sunucularınızın maliyetleri nasıl azaltılır?

Her sektörden birçok firmaya giriyorum, çıkıyorum. Bazılarıyla sadece sohbet ediyoruz, bazılarıyla kısa dönemli, bazılarıyla da uzun dönemli çalışıyoruz. Her firmanın kendine göre ihtiyaçları var, bununla birlikte sonuç itibariyle tüm şirketlerin hedefleri aşağı yukarı aynı:

Yapılması gereken işlemlerin düşük maliyetle, kesintisiz olarak ve performanslı şekilde tamamlanması. Bu sayede firma çalışanlarının daha verimli çalışmasının ve müşteri memnuniyetinin sağlanması. Verimlilik.

Bu amacı gerçekleştirmek için bazı yöneticiler daha fazla donanım veya personel alımı yapıyor. Bu yatırımlarla sorunun çözülmediğini gördüklerinde ise hayal kırıklığına uğrayıp sorunun o anda kullandıkları üründen kaynaklandığını düşünebiliyorlar.

Benim örneğimde, tahmin edebileceğiniz gibi Microsoft SQL Server'dan bahsediyorum. Bugüne kadar bu konuda birçok yazı (son 1 senedeki yazı1, yazı2, yazı3, yazı4, yazı5, yazı6) yazdım. Bu seferki de çarpıcı bir örnek diye ayrıca paylaşmak istedim.

Aşağıda, bakım ve destek anlaşması kapsamında çalışma yaptığım sunuculardan birine ait işlemci kullanımının grafiğini paylaşıyorum. 

Büyütmek için resmin üstüne tıklayın.
Bu sunucuda 16 CPU Core'u mevcut. Yine bu sunucuda 1 ay içerisinde gerçekleştirdiğimiz performans iyileştirme çalışmaları sonucunda işlemci kullanımını zirve yaptığı zamanlarda bile %70'lerden %10 civarına indirdik. Gün içerisinde ise işlemci kullanımı eskiden %40 civarındayken artık ortalama %2'yi geçmiyor.

Bu çalışmanın sonucuna daha geniş bir kapsamdan bakarsak: 
- Microsoft SQL Server, 2012 versiyonundan beri Core başına lisanslanıyor. Eğer Open Licensing gibi bir anlaşmanız yoksa lisanslama maliyeti Enterprise Edition için Core başına 14,256$, Standard Edition için ise 3,717$ (kaynak). 16 Core'lu bir Enterprise Edition 228.096$ ediyor. Yukarıdaki gibi bir performans iyileştirme çalışması sonucu artık gereken işlemci kaynağı büyük ölçüde azalmış oluyor. Bunun sonucu olarak en basit haliyle işlemci kaynakları %50 azaltıldığında bile doğrudan ve sadece Microsoft SQL Server lisanslamasından 114 bin dolarlık kar sağlanmış oluyor.

- Birçok firmada çok elzem olmadığı halde Enterprise Edition kullanıldığını görüyorum veya bazı projelerin sadece Enterprise Edition'da gerçekleştirilebileceği düşünülebiliyor. SQL Server 2016 + Service Pack 1 ile birlikte birçok Enterprise Edition özelliği artık Standard Edition'a da geldi (konu hakkındaki yazım). SQL Server 2016 ile gayet şık ve iş gören sürekli kullanılabilirlik ve felaketten kurtulma projeleri gerçekleştirebiliyoruz. Yukarıdaki gibi bir performans iyileştirme çalışmasından sonra Enterprise Edition'a geçmeye hiç gerek kalmadan veya Standard Edition'a Downgrade yaparak lisans maliyetlerini neredeyse 4 kat düşürmek birçok senaryo için mümkün. Bir önceki madde üstünden gidecek olursak 8 Core'dan oluşan 114 bin dolarlık Enterprise Edition maliyetini, 8 Core'dan oluşan Standard Edition ile 29,736$'a düşürebiliriz.

- Lisans maliyetinin yanısıra, artık daha az donanım kaynağı gerektiği için donanım maliyetlerini de azaltmış oluyoruz.

- Şirket çalışanlarının gün içerisinde verimli çalışabildikleri 2-3 saati en verimli şekilde kullanabilmeleri sağlanmış oluyor. Daha az zamanda, daha çok iş gerçekleştirilebiliyor.

- Nihai olarak son kullanıcı olan müşteriler de memnun oluyor.

Ekrem Önsoy
Microsoft SQL Server Danışmanı
www.ekremonsoy.com

Hiç yorum yok: