13 Aralık 2010 Pazartesi

SQL Server 2011: Kod adı "Denali" - CTP1

SQL Server'ın yeni versiyonuna ait ilk tanıdım sürümünü aşağıdaki adresten indirebilirsiniz.

http://www.microsoft.com/downloads/en/details.aspx?FamilyID=6a04f16f-f6be-4f92-9c92-f7e5677d91f9&displaylang=en

Dokümantasyona da aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz:
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms130214%28v=sql.110%29.aspx

Benim en çok gözüme batan bir kaç özellik şöyle:

HADR: Bu teknoloji daha ziyade sürekli kullanılabilirlik (high availibility) ve afet durumları (disaster recovery) için tasarlanmıştır. Bir başka amacı ise, ikincil sunucudaki veritabanı kopyalarının raporlama amacıyla kullanımının sağlanması ve böylelikle ana veritabanının sırtından yük alınmasının sağlanmasıdır. Bu sistemin kurulması için Windows Failover Cluster Servisleri ve Database Mirroring kullanılmaktadır. Bu sistem ile bir Failover anında belirlenen veritabanları grup halinde diğer sunucuda ayağa kaldırılabilmektedir.

Containment: HADR'da olduğu gibi bu özellik de CTP1'de tam olarak kullanılamıyor. Sadece belli bir kısmı kullanılabiliyor. Fakat özetlemek gerekirse bu sistem ile veritabanının başlı başına yönetimi söz konusu. Misal olarak eğer bir veritabanındaki nesneler "Application Boundary" denilen sınır içerisindeyse "Contained" oluyor ve bu veritabanı başka bir SQL Server Instance'ına aktarıldığında, bu veritabanıyla birlikte herhangi bir sunucu düzeyindeki nesnelerden biri olan Login gibi bir nesnenin aktarılması da zorunluluk olmuyor. Çünkü veritabanına ulaşım için yine veritabanı içerisinde tanımlanan kullanıcılar (artık SQL Server veritabanlarında sadece Database User'lar olmayacak, Database Login'ler de olacak) bağlantı için yeterli olabiliyor.

Sequences: Sequence'ler tablo bazında çalışan Identity'ler gibidir, fakat veritabanı bazındadır ve birçok tablo tarafından kullanılabilirler. Yine Identity'den farklı olarak sürekli aynı sayı bloğu içinde tekrarlanmaları sağlanabilir, meselâ sürekli 1-100 arası sayı üretebilir. Bir Insert'ten önce de bir Sequence'ten sayı talebinde bulunabilirsiniz ve böylece kayıt yapmadan önce hangi sayıyı kullanarak kayıt yapacağınızı bilirsiniz. Ayrıca sadece bir değil, bir dizi şeklinde de sayı talebinde bulunabilirsiniz.

Denali CTP1'de benim en çok gözüme batan yenilikler böyle. Yakın zamanda HADR için bir test yapacağız. Bunun için iki tane sunucu talebinde bulunduk. Sunucular bize verilir verilmez uygun bir vakitte bu testi yapmak istiyoruz. Umarım test sonuçlarını da sizlerle paylaşma şansı bulacağım.

Şimdilik Denali CTP1 hakkında verebileceğim bilgiler bu kadar.

Ekrem

Hiç yorum yok: