4 Nisan 2013 Perşembe

Hekaton

Merhaba,

Bazılarınız belki duydu, belki ilk defa görüyor; fakat Microsoft şu anda SQL Server için Hekaton adında bir teknoloji üstünde çalışıyor. Bu teknoloji ile ilgili tanıtımlar yapıyor ve bazı firmalarda deneme sürümlerini kullandırtıyor.

Bu teknoloji, bazılarınızın QlickView'den de bileceği gibi, verinin hafızada depolanmasını sağlamak ve erişimin diskten değil de, doğrudan RAM'de yapılmasını sağlamak.

Şimdi SQL Server konusunda tecrübeli olan bazı arkadaşlarımın aklına "SQL Server'da zaten Buffer Pool denen bir şey var ve veriler zaten olabildiğince hafızada tutuluyor ve işlemler bu şekilde gerçekleştiyiro, Hekaton'un farkı ne ki?" diye bilir; şöyle ki, Hekaton belirlediğimiz tabloların ve Stored Procedure'lerin ne kadar sık kullanıldıklarına bakmadan ve durağan olarak hafızada kalmasını sağlıyor. SQL Server'ın Buffer Pool'undaki veriler ise kullanım sıklıklarına göre ve hafızanın büyüklüğüne göre bazen diskten bazen hafızadan okunabiliyor. Ayrıca Hekaton ile hafızada depolanan veriler için hazırlanmış Stored Procedure'ler, hafızada kullanılmak üzere özel olarak derleniyor ve bu şekilde bu özellikten en iyi ve performanslı şekilde yararlanılması sağlanıyor.

İşin en güzel yanı ise, Stored Procedure'lerinizi yine bildiğiniz şekilde T-SQL dilinde yazıyorsunuz. Herhangi bir değişiklik yapmanız gerekmiyor. Aynı şekilde, donanım tarafında da herhangi bir değişiklik yapmanıza şart değil. Varolan donanımınızla da Hekaton'u kullanabileceksiniz.

Hekaton, bildiğimiz SQL Server ürünü ile entegre edilmiş şekilde, yan bir ürün olarak değil, sonraki versiyonlarda karşımıza çıkacak.

Ekrem Önsoy

Hiç yorum yok: