7 Şubat 2017 Salı

Microsoft Azure: Query Editor

30 Ocak 2017 tarihinde Microsoft, Query Editor'ün ilk sürümü hakkında bir duyuru yayınladı.

Bugün bu yeni özelliği biraz inceleme fırsatım oldu, sizlerle de paylaşmak istedim.

Peki neden SQL Server Management Studio (SSMS) gibi, diğer benzeri araçlara nazaran çağlar ötesinde olan bir uygulama varken Query Editör gibi bir araca ihtiyaç duyulabilir? Eğer Azure Portal'da çalışıyorken portalı hiç terk etmeden, SSMS gibi harici bir uygulamaya geçiş yapmak zorunda kalmadan, güvenlik duvarı ayarlarıyla uğraşmadan Azure SQL Database veya Azure SQL Data Warehouse veritabanlarınızda komut çalıştırmak istiyorsanız Query Editor pratik bir seçenek olabilir.


SQL Database veya SQL Data Warehouse içerisinden Query Editor'e ulaşabilirsiniz. SQL Data Warehouse'taki ekran biraz daha farklı, ama Overview'üne giriş yapınca hemen fark edeceksinizdir.

Eğer Query Editor'ü ilk defa kullanacaksanız, özellik henüz deneme aşamasında olduğu için sizden onay istenecek. Sonrasında ise komutları çalıştırmak için aşağıdaki görselde gösterildiği gibi sisteme giriş yapmanız gerekecek.


Sisteme giriş ekranı
Sisteme başarılı bir şekilde giriş yaptıktan sonra SSMS'teki gibi yeni tablo oluşturabilir, SP yazabilirsiniz. Tabii SSMS gibi bir ortam beklemeyin, yani Object Explorer veya diyaloglar yok, adından da anlaşılabileceği gibi sadece kod yazılıyor Query Editor'de. Komutların sadece seçtiğiniz bölümlerini çalıştırabiliyorsunuz, yani kısmi kod çalıştırma özelliği mevcut. Ayrıca "Open query" düğmesine tıklayarak makinenizde varolan Script'lerinizi açıp çalıştırabilirsiniz ve "Save query" düğmesiyle de yeni Script'lerinizi yine kendi makinenizde saklayabilirsiniz.


Bir komutu çalıştırdığınızda "Authenticated as eonsoy" yazan bölümde saniye işlemeye başlıyor.

Sorguları çalıştırmak için alışkanlıkla F5'e basmayın sakın, tahmin edeceğiniz gibi tüm sayfa yenileniyor, yazdığınız onca Script'i kaybedebilirsiniz! Maalesef bu versiyonda henüz bu konuda bir önlem yok. Yani F5'e bastığınızda "Henüz kaydedilmemiş veriniz silinecektir" gibi bir uyarı gelmiyor. Microsoft'un ilgili bölümüne bu konuda geribildirimde bulundum, bunu dikkate almamaları imkansız. Bu konuda bir gelişme olursa, yine burada ayrıca paylaşırım.

Güncelleme: Az önce Microsoft'taki ilgili takımdan cevap geldi, bu sorunun farkındalarmış ve zaten üstünde çalışmaktalarmış.

Ekrem Önsoy



Hiç yorum yok: