7 Nisan 2009 Salı

"A network-related or instance-specific error occurred while establishing a connection to SQL Server. The server was not found or was not accessible

HATA MESAJI:
"A network-related or instance-specific error occurred while establishing a connection to SQL Server. The server was not found or was not accessible. Verify that the instance name is correct and that SQL Server is configured to allow remote connections. (provider: Named Pipes Provider, error: 40 - Could not open a connection to SQL Server) (Microsoft SQL Server, Error: 2)"

AÇIKLAMA:
SQL Server Instance' ınıza bağlanırken böyle bir hata mesajıyla karşılaşabilirsiniz.

ÇÖZÜM:
Eğer bu hata mesajını alıyorsanız, belirttiğiniz SQL Server adı doğrudur; fakat bağlanılmaya çalışılan SQL Server servisi çalışmıyordur.

SQL Server servislerinin çalışırlığını kontrol etmek için SQL Server Configuration Manager veya Services MMC' sini (Başlat\Çalıştır = services.msc ENTER) kullanabilirsiniz.

10 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba,
Bu hatayı alıyorum ve bir türlü hatayı gideremedim. Yazdığınız çözüm ile "hizmetler" alanına geldim fakat buradan sonra ne yapmam gerekiyor? Listede SQL Server'a dair herhangi birşey göremedim? (SQL Server 2008 ve win xp sp3 kullanıyorum) Lütfen yardımcı olur musunuz? Teşekkür ederim.

Ekrem Önsoy dedi ki...

Eğer SQL Server Configuration Manager veya Services MMC' de SQL Server servislerini göremiyorsanız zaten SQL Server servisleri yüklü değildir. Bunun gibi çok durumla karşılaştım. Kullanıcı kurulum yapıyor ve başarılı sonuçlandığını düşünüyor fakat SQL Server servisleri yüklenmemiş oluyor. Management Studio, SSCM gibi araçlar yüklenmiş olması SQL Server servislerinin tamamının da (ki özellikle de Database Engine servisi) sağlıklı bir şekilde yüklenmiş olduğu anlamına gelmiyor.

SQL Server kurulum kayıt dosyalarını (Log dosyaları) incelemenizi ve kurulum sonucunu görmenizi tavsiye ederim.

Adsız dedi ki...

Merhaba,

Umarım yardımcı olabilirsiniz ben bu hatayı birkaç gündür alıyorum fakat şu şekilde yurt dışından bir firmadan hosting kullanıyorum ve onların sağlamış olduğu veritabanına bağlanmaya çalışıyorum. Asp.net de yazılmış projemden site üzerinden bağlanmaya çalıştığımda bu hata geliyor fakat visual studio dan view in browser da açtığımda bu sorung elmiyor ve rahatça bağlanıyor. Bunun sebebi ne olabilir??

Ekrem Önsoy dedi ki...

Connection String'e bir gözatmak isterdim. Veritabanı, şifre ve kullanıcı adını değiştirerek kullandığınız Connection String'i bana gösterebilirseniz bir bakayım.

Bu arada, bazı SQL Server kurulumlarında Default Instance'larda standart SQL Server portu olarak kullanılan 1433 portu yerine başka bir port numarası kullanılıyor olabilir. Hosting firmasının SQL Server bağlantısı için size verdiği bilgileri tekrar gözden geçirin ve atladığınız bir şey olmadığından emin olun.

Adsız dedi ki...

merhabalar benimde şöyle bir sorunum var; ben visual studio'da sql server kurmaya çalışıyorum database connection penceresinde "Test connection" düğmesini tıkladığım zaman bu hatayı alıyorum. anlattığınız gibi "Sql Server Configuration Manager" isimli programı açıyorum "SQL Server(SQLEXPRESS) seçeneği yeşil fakat "SQL Server Agent(SQLEXPRESS) ve SQL Server Browser" seçenekleri kırmızı yani stopped. Bunları Start etmek istediğimde "Start,Stop,Pause,Restart" düğmelerinin hepsi deaktif şekilde. nasıl başlatabilirim acaba bunları. Şimdiden teşekkürler...

erhanimren dedi ki...

Merhabalar,
Bende bu hatayı alıyorum. Fakat ben bu hatayı linked server yapmadan önce almıyordum. Linked server için bazı ayarlar yaptıktan sonra almaya başladım. Server ip si ile bağlanmak istediğimde sorun yok fakat server adını yazıp bağlanmak istediğimde sorun yaşıyorum. Bunun için birşey mi yapmam gerekiyor. Lütfen yardımcı olur musunuz? mail adresim. erhanimren@hotmail.com

Ekrem Önsoy dedi ki...

Öncelikle Visual Studio'dan bağlantı kurmaya çalışan arkadaşa cevap vereyim. Veritabanına bağlantı testi yapmak istediğin ekrandaki Server Name bölümüne (şayet bahsini ettiğin SQL Server Instance'ı Visual Studio ile aynı makinede kuruluysa .\ kullan, eğer uzaktaki bir makinedeyse o zaman nokta yerine uzaktaki makinenin adını [eğer Cluster ise Sanal Sunucu Adını (Virtual Server Name)] girmelisin) .\SQLEXPRESS yazarak bağlanmayı dener misin? Ayrıca bu bir Named Instance olduğu için Browser servisinin de çalışması gerekiyor. Bir şekilde Disabled duruma gelmiş olabilirler, o yüzden servisi başlatmak için kullanacağın düğmeler aktif görünmüyordur. Servislerin özelliklerine gidip Start Mode'larını kontrol etmelisin, eğer Disabled durumdalarsa Automatic'e getirebilirsin.

Erhanimren: Arkadaşım bana sorunun daha ziyade DNS servisinle ilgili gibi geliyor. Linked Server ile sorunun arasında bir bağ kuramadım ben. Muhtemelen aynı makineden sunucu ismine Ping de atamıyorsundur? Bir dener misin? Şayet öyleyse DNS servisini yöneten sistem yöneticisi arkadaştan bir kontrol etmesini isteyebilirsin.

Adsız dedi ki...

Merhaba..Benim yaptığım exe burdaki çağrı merkeide sorunsuz çalışıyor.. ama gün içerisinde çok nadirde olsa bu hatayı gönderiyor.. C# projesi.. zaman zaman karşılaşılmış olması acaba servislerin o ana yanıt verememesinden olabilirmi? conn.stringde hata olsa hep verir bu hatayı..

arzuw dedi ki...

evet bende aynı sorunla karşılaştım sorun modemin şifresini değiştirmemizden kaynaklandı hizmetlerde sql server başlat konumuna getirildiğinde otomatik olarak şifreyi yeniden yüklüyor

fatih dedi ki...

çok teşekkür ediyorum arkadaşlar yardımcı oldunuz