31 Mart 2014 Pazartesi

SSMS'te kişiselleştirilmiş ortam rengi kullanımı

Bu kullanımdan genelde bihaber olunduğunu düşünüyorum. Neden bahsettiğimi biraz daha açıklayayım, SQL Server Management Studio'nun 2008 versiyonuyla birlikte, "Connect to Server" penceresinde bağlandığımız ortam için renk seçimi yapabiliyoruz. Bu özellik, bağlandığımız ortamın ne kadar kritik bir ortam olduğunu bize görsel olarak da hatırlatıyor. Bazen, bazı ortamlarda o kadar çok SQL Server Instance'ı oluyor ve o kadar çok farklı Instance'a sürekli bağlanmamız gerekiyor ki, bazen feleğimiz şaşıyor ve nerede olduğumuzu karıştırıyoruz. Özellikle böyle ortamlar için bunun çok işe yarayabilecek bir özellik olduğunu düşünüyorum.

Aşağıdaki ekran görüntüsünde gördüğünüz Options >> düğmesine tıklayın.

Connect to Server penceresi
Aşağıdaki ekran görüntüsüyle karşılaşırsınız.

Connection Properties

Bu sekmede, yukarıda işaretlediğim alanı göreceksiniz. Eğer SQL Server Management Studio kullanarak bir SQL Server Instance'ına bağlanırken bu pencereden Select... düğmesine tıklayıp bir renk seçerseniz ve Use custom color kutucuğunu işaretlerseniz bağlandığınız SQL Server Instance'ı için hemen Query Editor penceresinin alt bölümündeki Status Bar aşağıdaki gibi renk değiştirecektir.


Tabii ki bu değişikliği Registered Servers penceresinde sakladığınız bağlantılar için de yapmanız bu özelliğin kullanımını pratikleştirecektir. Aksi takdirde her seferinde bu ayarı değiştirmeniz gerekir.

Hiç yorum yok: