22 Kasım 2007 Perşembe

"The SQL Server ('Instance_Adı') service failed to start due to the following error: The service did not start due to a logon failure."

HATA MESAJI:
SQL Server Configuration Manager:
The request failed or the service did not respond in a timely fashion. Consulf the event log or other applicable error logs for details.

Event Log:
"The SQL Server ('Instance_Adı') service failed to start due to the following error:
The service did not start due to a logon failure."

AÇIKLAMA:
SQL Server servisini başlatmaya çalıştığınızda alırsınız bu hatayı. Nedeni ise, SQL Server servis hesabının şifresinin değiştirilmesidir. Fakat SQL Server servisinin şifresi güncellenmemiştir.

Biraz karışık oldu gibi, şöyle anlatmaya çalışayım. Meselâ kendi başına çalışan (Stand-Alone) bir SQL Server' ınız var. SQL Server Insance' ınız için bir kullanıcı hesabı oluşturdunuz. Daha sonra bu hesabını, SQL Server Instance' ınızı çalıştıracak şekilde ayarladınız. Fakat bir şey oldu ve bu servis hesabının şifresini değiştirmeniz gerekti. Yönetimsel Araçlardan Bilgisayar Yönetimi' ne gittiniz ve hesabın şifresini değiştirdiniz. Fakat hesabı kullanan servislerdeki bilgiler otomatik olarak güncellenmez. Meselâ Services MMC veya SQL Server Configuration Manager yoluyla ulaşabileceğiniz SQL Server servisinin hesabı, eskisi olarak kalacaktır. Ve siz SQL Server Instance' ınızı çalıştırmaya çalıştığınızda bu hatayı alırsınız. Çünkü servis hâlâ eski kullanıcı şifresini kullanarak çalışmaya çalışıyordur.

ÇÖZÜM:
SQL Server Instance' ınızın servis hesabı bilgilerini güncellemelisiniz. Bunu iki pratik yolla yapabilirsiniz:

1- Başlat\Çalıştır "Services.msc" yazıp Tamam düğmesine tıklayın. Açılan pencerede ilgili SQL Server servisinizi bulun. Özellikler' inden gerekli şifre güncellemesini yapın.

2- SQL Server Configuration Manager' ı başlatın. SQL Server 2005 Services düğümüne tıklayın ve ilgili SQL Server servisini bulup, gerekli şifre güncellemesini yapın.

Not:
Bu sorun sadece SQL Server servisleri için değil, tüm servileriniz için geçerlidir.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Çok sağolun çok işime yaradı :)